lauantai 3. helmikuuta 2018

Mun pellettivessan esittely (huoh!)

Tsau kissat ja ihmiset. Dali täällä.

Nolottaa

Tämä on niin noloa. Friidu aikoo esitellä mun pellettivessan ja sen, miten sitä täällä hoidetaan enkä saa häntä estettyä mitenkään. Kuulemma yleisön pyynnöstä. Joku on pyytänyt blogiin selostuksen, millainen pellettivessa mulla on ja friidu tietysti innostui asiasta.

Friidu on lisäksi aktivoitunut yhdessä FB:n kissaryhmässä hiukan toppuuttelemaan niitä kommentteja, joissa vailla tutkimustietoa tai muuta faktaa varoitetaan kissanomistajia pellettien käytöstä, koska ne näiden muutamien ihmisten mielestä sairastuttavat kissan. Pelletti ei kuulemma ole kissalle lajityypillinen tarpeidentekoalusta. Tästä syntyi laaja keskustelu, jossa onneksi myös tyytyväiset pelletinkäyttäjät ovat vihdoin mukana.

Friidun mielestä on onnetonta, jos joku ei pelottelun vuoksi uskalla käyttää pellettejä kissan kuivikkeena, vaikka kissa hyväksyisi pelletit. Pelletit kun ovat uusiutuvaa, kotimaista, luonnonmukaista, ei kemikaaleilla käsiteltyä, erittäin edullista, hajutonta, kevyttä ja ympäristöystävällisesti hävitettävää kuiviketta. Kissanhiekkojen ominaisuudet valitettavasti ovat hajuttomuutta lukuunottamatta jokseenkin vastakkaiset eikä hiekkojen tuotanto- ja kuljetusprosessia voi luonnehtia ainakaan ympäristöystävälliseksi. Kissanhiekkojen terveellisyydestäkin maailmalla käydään kiistaa - vailla tutkittua tietoa sekin. Yksi väite on se, että turpoava savi kulkeutuu kissan elimistöön ja sakkautuu, kun kissa puhdistaa itseään. Tätäkään väitettä ei ole tutkimuksin osoitettu todeksi.

No, joka tapauksessa mun vessassa on pelletit niin kauan, kun haluan siinä vessassa asioida. Ja sujuvasti asioinkin. Käyn tosin myös valjaslenkeillä ulkohuussissa täällä kaupungissa, mutta jostain syystä en mökillä. Koskaan ei ole tullut huteja. Friidu muistaa, kun muutin niille 12 viikon vanhana ja olin jo kahden tunnin kuluttua kotiutumisesta kuopimassa pellettejä ison pissan päälle. Ei siinä sen isompaa totuttelua tarvittu.

No asiaan. Seuraavassa esitellään pellettivessan päivittäinen siivous, kun olen siinä asioinut ja lopuksi itse pellettivessa, sen puhdistus ja täyttö. Lopuksi friidu kertoo, mitkä pelletit ovat hyviä ja paljonko pellettien käyttö maksaa. Kissakamut, pitäkää hauskaa eikä sit mitään kuittailuja. Minä en ole tätä esittelyä halunnut. Niin, ja on sekin aika noloa, että friidu on kamalissa kotiverkkareissa eikä oo käyny kampaajalla, vaikka tekee videoita MUN vessasta.

Tässä klipissä Dali on käynyt pissalla ja siitä kohtaa kostuneet pelletit ovat murentuneet. Muruset kaavitaan ritilän läpi alalaatikkoon ja homma on sillä selvä. Alalaatikon friidu tyhjentää noin kerran viikossa. Uusia pellettejä lisätään välillä muutama kauha täydennykseksi.


Mun kakat noukitaan vessaan. Muutama pelletti voi mennä mukana, mutta ne murustuvat jauhoksi vedessä, joten se ei haittaa. Jos ehdin peittää pökäleet, siivoaminen ei ole sen hankalampaa. Asioin aina aamulla, kun friidu on paikalla, joten se siivoaa vessan ja minut samantien. Parin, kolmen minuutin homma. Joskus mun vatsa on ruokakokeiluista sekaisin. Silloin friidu ottaa kakkapussin käteensä ja kuopaisee koko läjän likaisine pelletteineen pussiin ja partsille odottamaan roskiin kuljetusta, koska se on osoittautunut helpoimmaksi tavaksi siivota.Tässä Dalin vessa on ollut nelisen viikkoa käytössä ja friidun mielestä on aika pestä laatikko ja vaihtaa kaikki pelletit, vaikka vessa on edelleen siisti ja hajuton. Videolta näkee myös tee-se-itse laatikon rakenteen. Laatikot on ostettu Prismasta, hinta yhteensä n. 12 euroa. Reiät on porattu 8 millin poralla ja ison laatikon pohjaan on tehty parin sentin jalat (puupalikat, puutarhaletkun pätkiä tms. ruuvataan kiinni pohjaan). Ostettiin kallis, melkein 50 euroa maksava kaksiosainen pellettivessa, mutta siinä on friidun mielestä liian pienet reiät. Minulla oli molemmat vessat käytössä jonkin aikaa, mutta valitsin aina tuon itse tehdyn.


VAPO:n pelletit ovat parhaat friidun mielestä. Niitä saa jättisäkeissä tosi halvalla rautakaupoista, mutta yleensä sellaisia ei pysty varastoimaan ainakaan kerrostalossa. Friidu ostaa pelletit Hankkijalta 16 kg säkissä, nekin maksavat vain friidun muistikuvan mukaan 6,50 e. Prisman kuuden litran pellettisäkki maksaa 2,95 e ja on sekin kelvollista. Friidu kirjaa kaikki kulut ja niinpä hän näki viime vuoden lopussa, että pelletteihin oli koko vuonna mennyt vain 14,20 euroa. Mun vessa on aina siisti, hajuton ja puhdas, koska friidu on pedantti. Minutkin putsataan joka vessassakäynnin jälkeen, mikä on ihan älytöntä, koska osaan puhdistaa itseni. Niin, ja sitä me suositellaan kyllä ilman muuta, että pellettivessana käytetään kaksiosaista laatikkoa. Yhden laatikon vessasta kostuneita pelletinmuruja ei pysty helposti puhdistamaan ja sen vuoksi laatikko voi kissan ja jonkun muunkin nenään haista.

Toivottavasti tästä typerästä vessaesittelystä on jollekulle muullekin iloa ja hauskuutta kuin Veetille, jonka arvelen tukehtuvan nauruun.

Tiedoksi vielä, että Friidu ei aio osallistua enää niihin keskusteluihin, missä väitetään, että kissat sairastuvat pellettivessan käytöstä.

Terkut Dali, tarpeiden tekijä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti